Slopa TV-licensen, Alliansen!

Expressen går inte tillräckligt långt i dagens ledare, Slopa tv-licensen:

På internet är SVT däremot ett dammkorn i rymden och att alla svenska internetanvändare ska betala för att SVT finns där tar licenssystemets absurditet till helt nya höjder. I stället för att desperat försöka anpassa tv-avgiften till en tid den inte hör hemma i borde lagstiftarna skrota den. Den har förvisso varit imponerande seglivad men kan omöjligen rå på internet. Låt i stället public service finansieras av kulturbudgeten.

Rätt så långt. Men varför ska just, och bara, SVT och SR få public service-anslag? Bättre vore att produktionsbolag fick resurserna för public service — alltså till nyhets- och debattprogram, dokumentärer, drama, teater — och att dessa produktioner sedan kunde sändas i alla kanaler, så som skrevs i bloggen för 1,5 år sedan:
Avskaffa TV-licensen, sänd Rapport i TV3.
Om vi alls ska lägga några skattemedel på TV/radio borde de vara öronmärkta till produktionen av samhällsprogram, inte till bolaget som sänder ut dem. Det skulle stärka konkurrensen mellan kanalerna och skapa alternativ till SVT och SR. Vi skulle få ut mer för public service-medlen, och fler röster skulle kunna göra sig hörda i etern. SVT och SR använder dessa resurser för att konkurrera med kommersiella alternativ, alltså raka motsatsen till vad resurserna är avsedda för. Det är därför vi får allt mindre kvalitet och allt mer schlagerfestival och TV-såpor i SVT.
Det är obegripligt att kulturministern inte redan tagit steg i denna inriktning mot en liberalare kulturpolitik. (Andra intressanta bloggar om , , )

Rulla till toppen