Nya moderaterna: både skattesänkning och mer välfärd

Efter moderata kommunaldagarna i Göteborg tar pressens politiska redaktörer upp den fortsatta förnyelse som partiet presenterar.
Sydsvenskan summerar i Ett lappat skattesystem:

Moderaterna har inte övergett rollen som skattesänkarparti. Den saken stod klar när statsminister Fredrik Reinfeldt igår tog till orda på partiets rikskonferens i Göteborg.

Det är en viktig och intressant iakttagelse. Men Göteborgs-Posten fokuserar på att moderaterna också vill satsa på välfärd, och skriver i ledaren M laddar för valet 2010:

Mycket av det förbättrade innehåll i välfärden som moderaterna nu säger sig eftersträva framstår ännu som tämligen oklart. Men ansatsen att ge sig ut i verkligheten är föredömlig. Det kan i bästa fall bädda för en debatt som faktiskt handlar om välfärdens kvalitet, inte bara den sedvanliga trista tävlingen om vilken sida som vill ge störst anslag.

Går det ihop att både lova skattesänkningar och mer välfärd? Den frågan tar Helsingborgs Dagblad upp i ledaren Väntade skattesänkningar:

Samtidigt som skatter ska sänkas vill Reinfeldt och moderaterna satsa på välfärden. På välfärdsresan försöker han ta reda på vad det är som saknas och inte fungerar i vård, skola och omsorg. Statsministern har sagt att om det är resurser som behövs så är han beredd att skjuta till ytterligare medel. Frågan är om det går att både sänka skatterna ytterligare och ändå satsa på välfärden . . .
Så det är en balansgång som väntar Fredrik Reinfeldt, moderaterna och för den delen alliansen. Välfärd kostar. Frågan är vem som ska betala.

Svaret är tvådelat: 1) Först det som G-P är inne på, att fokusera på innehållet och effektiviteten i de sociala tjänsterna kan resultera i mer vård för samma pengar. 2) Genom att fler kommer i arbete så betalar fler skatt, och samtidigt går mindre skattepengar till att betala ut bidrag. Dessa ger resurser över att satsa på sjukvård, skola och kriminalpolitik.
Men jag ser en stor brist i nya moderaternas strategi. Ett gigantiskt hål, som kan avgöra valet. Den kommer jag att ta upp i nyhetsbladet Frihetsjournalen, vars marsnummer kommer snart. (Andra intressanta bloggar om , , , , , )

Rulla till toppen