John McCain knyter an till Winston Churchill

Här är en ny reklamfilm för republikanske presidentkandidaten John McCain. Jag älskar temat! Stå upp för det vi tror på, vilka kostnaderna än må bli. Aldrig framfört mer slagkraftigt än i tal av Churcill när nazisternas då ostoppbara krigsmaskin bombade England och alla räknade med ett oundvikligt invasionsanfall över kanalen:

Vi ska fortsätta in i det sista. Vi ska slåss på haven och oceanerna, vi ska slåss med växande tillförsikt och växande styrka i luften, vi ska försvara vår ö till varje pris, vi ska slåss på stränderna, vi ska slåss på landningsplatserna, vi ska slåss på åkrarna och på gatorna, vi ska slåss i bergen; vi kommer aldrig att ge upp!

För en politiker att knyta an till Churchill är vågat, eftersom det är lätt att framstå som pretentiös fåntratt. Men är det någon som har en egen livserfarenhet från krig jämförbar med Winston Churchill så är det faktiskt John McCain. Han utsattes som krigsfånge för tortyr i nära sex är och fick armar, ben och revben brutna flera gånger utan vård.
Och det som skiljer Winston Churchill från George W Bush är att Churchill aldrig överdrev framgångar och alltid erkände svårigheterna och osäkerheten i kriget, men ändå förmådde ingjuta kämparglöd och stridsvilja i hela västvärlden. John McCain har samma kärva temperament som Churchill, därför blir reklamfilmen trovärdig. McCain har dock ännu inte kunnat visa att han är en lika stor statsman som Churchill. Jag hoppas han får chansen efter valet i november. (Andra intressanta bloggar om , , , )

Rulla till toppen