Irans fundamentalister stärker greppet

I svenska medier har vi den senaste veckan fått svamliga analyser med pro-iranska tongångar, exempelvis i Dagens Nyheter (oberoende syndikalistisk), om att det är på något sätt skulle kunna bli ett riktigt val i Iran. DN:s Per Jönsson har på allvar menat att mullorna erbjuder reformvänner alternativ — det är tongångar från DN:s 1930-tal då man kröp för den tyska diktaturen och fördömde Torgny Segerstedts kritik av den tyske kanslern.  Dagens Nyheter tycks bättre gilla länder med iscensatta val än demokratiska länder i väst.
Hur sanslöst världsfrånvänt detta är visas av det så kallade valresultatet i Iran idag: de hårdföra islamistiska extremisterna har stärkt greppet, vilket AP och BBC rapporterar i Hard-liners dominate Iran poll.
Förklaringen är ju enkel: reformvänliga krafter har förbjudits att ställa upp. Det blir inte mycket till demokrati om oppositionen hindras att ställa upp och de som försöker ordna val- och protestmöten fängslas. Men för Dagens Nyheter har sådant mindre betydelse. Mellanöstern är ändå så mycket bättre än väst. På vad vet jag inte, men av någon anledning stryker DN, TT m fl tyrannerna i denna region medhårs medan kritiken mot västländer aldrig slutar att koka över.
Iran styrs av en brutal mördarregim. Ju förr den störtas, desto bättre. (Andra intressanta bloggar om , , )

Rulla till toppen