Iraks regering tar kontrollen

De senaste dagarnas strider i Basra, där Iraks folkvalda regering avser att ta kontroll över ordningsmakten från shiitiska miliser, är en avgörande test på att demokratiprocessen efter Saddams fall fortsätter och etablerar allt starkare genomslag i landet.
Det menar Con Coughlin, utrikeskorrespondent och författare (bland annat till biografi över Saddam Hussein), i Sunday Telegraph, New Iraq receiving baptism of fire in Basra.

Den här gången har president George W Bush rätt. Han beskriver de senaste oroligheterna i den oljerika staden Basra i södra Irak som ett ”avgörande ögonblick i det fria Iraks historia”, och ingen kan ha något att invända mot det.

Coughlin poängterar att det är Iraks militär under den demokratiska regeringens befäl, som står för offensiven i Basra. Det är en avgörande maktkamp irakier emellan sedan de brittiska trupperna dragit sig bort från staden i december förra året.  De anti-demokratiska miliserna står mot Iraks regeringstrupper. Och de sistnämnda är framgångrika.
Det beror på att Iraks ordningsmakt nu har fått kompetent ledarskap. Irakiske generalen Mohan, som amerikanerna avskedade eftersom han varit hög officer i Saddams republikanska garde, återinsattes så fort den demokratiska regeringen under Nouri al-Maliki tillträdde. Coughlin beskriver general Mohan som irakisk nationalist, inte Saddam-lojalist. Han satt fängslad under 1990-talet efter det att han sagt emot Saddam. Coughlin har intervjuat Mohan:

— Laglösheten i Basra är en förolämpning mot det irakiska folket och en förolämpning mot Iraks regering. Det kan helt enkelt inte tolereras, säger han. General Mohan för nu befälet över kampanjen att avväpna miliserna i Basra.

Alltså: de oroligheter vi ser nu beror på att den demokratiskt valda regeringen håller på att koppla greppet om säkerheten i landet. En positiv utveckling, med andra ord. En utveckling som syftar till att kunna ge än mer trygghet och säkerhet. Irak tillhör inte längre de farligaste länderna. Vart tionde land på jorden har sämre säkerhet än Irak.
Och vilken sida som vinner framgår av att den radikale mullan Muqtada al-Sadr i dag beordrat sin milis att sluta strida. Det rapporterar NBC i Al-Sadr orders fighters to stop attacks.  (Andra intressanta bloggar om , , , , , , )

Rulla till toppen