Går vi mot ny istid?!

Vi har haft en mild vinter i Sverige. Det tas som bevis för global uppvärmning. Men faktum är att Sverige är ett undantag. I Kina, Sibirien, Grönland, Kanada och USA har det varit den hårdaste vintern på mycket länge. Och den globala temperaturen faller.
(1) Kinas Meteorologiska Institut säger att vädret i Hubei- och Hunan-provinserna är det kallaste på etthundra år, rapporterar The Australian i Millions stranded in China’s freeze.
(2) U.S. National Climatic Data Center (NCDC) rapporterar att amerikanska städer drabbats av rekordlåga temperaturer i januari och februari. Medelteperaturen i januari var -0.3 F kallare än under perioden 1901-2000, skriver National Post i Forget global warming: Welcome to the new Ice Age.
(3) Grönländska tidningen Sermitsiaq avis rapporterar i Deep Freeze in western Greenland: “Isen mellan Kanada och sydvästra Grönland har nått den högsta nivån på 15 år”.
(4) Och på södra sidan av vår planet kom sommaren senare än normalt till Antarktis, rapporterar AccuWeather, ett världsomspännande institut som förmedlar prognoser och vädernyheter till myndigheter och massmedier. 
(5) Faktum är att den globala temperaturen i januari i år var betydligt kallare än januari 2007. Det rapporterar Daily Tech i  Temperature Monitors Report Widescale Global Cooling: “Ett tolv månader långt fall i global temperatur raderar ur ett århundrade av uppvärmning.” På  bara ett år har medeltemperaturen sjunkit tillbaka med mer än en halv grad C.
Men jag gillar inte dessa korta serier. Vädret skiftar naturligt – och dramatiskt. Det är bara om vi studerar de riktigt långa perioderna, alltså över tusentals år, som vi kan göra några bedömningar.
(6) Och var hittar man den forskningen? Jo, här hemma i Sverige visar ny forskning att vi inte alls lever i en särskilt varm period. Håkan Grudd vid Institutionen för naturgeografi och kvartärgeologi, Stockholms universitet, publicerade i januari forskning som fått internationell uppmärksamhet (men tystats ner i Sverige): Torneträsk tree-ring width and density ad 500–2004: a test of climatic sensitivity and a new 1500-year reconstruction of north Fennoscandian summers (Springer Link Science Media, 2008). Studien summeras så här:

Nya data visar generellt högre uppskattade temperaturer än tidigare studier baserade på Torneträsk trädringsdata. Det sena 1900-talet visar sig dock inte vara exeptionellt varmt enligt de nya uppgifterna: perioderna omkring år 750, 1000, 1400 och 1750 var lika varma eller varmare. Den 200 år långa perioden av varmare klimat omkring år 1000 var signifikant varmare än det sena 1900-talet och uppgifterna stöds av andra lokala och regionala klimatdata. De nya bevisen från denna forskning visar att den medeltida värmeperioden i norra Europa var mycket varmare än tidigare noterats.

Den hype kring global uppvärmning som slukar politiker och medier är farlig. Den som handlar i panik gör ofta fel. Och att handla i panik är särskilt korkat, när det finns all anledning att ta ett djupt andetag och mer sansat studera och diskutera. (Andra intressanta bloggar om , , , , )

Rulla till toppen