Dick Morris om Obamas opportunism

Den förste som ger en trovärdig förklaring till varför Barack Obama satt tyst när han hörde pastor Wright anklaga USA för att ha skapat AIDS för att begå folkmord på de svarta och andra hatfyllda utfall, är valstrategen Dick Morris i Will Wright sink the Obama candidacy? No

Varför stannade Obama i kyrkan? Eftersom han är en svart Chicago-politiker som kommer från ett blandäktenskap och gick på [prestigefulla universitet som ] Columbia och Harvard. För att förebygga misstankar om att han inte är svart nog eller inte har tillräckligt starka band till minoritetgruppens gemenskap, behövde han de nätverkbyggande möjligheter som Wright via sin kyrka kunde erbjuda. Om han inte på detta sätt gjort karriär och nått toppskiktet av Chicagos svarta politiker hade vi aldrig hört talas om honom. Men det kan han, naturligtvis, inte medge. Så vad ska han säga? . . .
Om han hanterar situtationen med finess och låter det han inte kan säga — att det var opportunism som gjorde att han stannade i Wrights kyrka — sjunka in i väljarkåren, kommer han att överleva den här krisen.

Det finns logik i den här förklaringen. Men jag tycker Dick Morris bortser från att den här krisen handlar om kärnan i Obamas kampanj, det hoppfulla löftet om ett enat Amerika. Kan man vara hur opportunistisk som helst, utan att framstå som cyniker eller maktgalen?  Och — är det inte just därför att Obama gett intryck av att vara något annat än en vanlig cynisk politiker som han vunnit sådana framgångar i de senaste månadernas primärval?
Det blir intressant att se vart det slutar. (Andra intressanta bloggar om , , , )

Rulla till toppen