Wikipedia står för upplysningstraditionen

Jag har så som källa inte länkat till Wikipedia, det största internetbaserade uppslagsverket, i bloggen eftersom vem som helst kan skriva in uppgifter som kan vara vinklade och felaktiga – och stryka uppgifter man inte gillar. Privat använder jag dock Wikipedia för att få veta mer om personer, partier och organisationer. Detta mitt agerande visar att idén bakom Wikipedia fyller ett verkligt och viktigt behov: att snabbt finna fakta.
Och Wikipedia har i mina ögon höjt sitt anseende när man nu vägrar ta bort illustrationer av profeten Muhammed från 1300-talet från Wikipedia, trots att islamistiska fundamentalister kräver det: Wikipedia Refuses To Delete Picture Of Muhammad och Prophet’s image ignites protest.
Det betyder att Wikipedia står upp för upplysningen i högre grad än Dagens Nyheter, Sveriges Television och alla andra svenska medier som viker ner sig för hot och ägnar sig åt omfattande självcensur genom att inte visa profeten Muhammed. Dessa medier regrigerar tillbaka till medeltiden och saboterar de mödosamma vinster som upplysningen givit västvärlden under århundraden av strider.
Men Wikipedia står alltså upp för vetenskap, kunskap och fritt informationsflöde också när det är kontroversiellt. Självklart måste man läsa Wikipedia med kritiska ögon, men det gäller ju när vi läser mainstreammedierna också…  (Andra intressanta bloggar om , )

Rulla till toppen