S hoppas sverigedemokraterna som vågmästare ska ge dem regeringsmakten

Att det inte finns något samlat och seriöst regeringsalternativ till den borgerliga Alliansen står klarare än någonsin efter Lars Ohlys besked igår. Vänsterpartiet är bestämt emot kompromisser med socialdemokraterna och miljöpartiet inför valet 2010. I helgen ska man enas internt om ett strategidokument inför kongressen.
Socialdemokratiska ledarartikeln Vänsterpartiet går sin egen väg i Sydöstran beklagar att ”regeringsbildaren Sahlin” inte kan få ihop ett regeringsalternativ inför valet, men ser ett hopp i de vågmästare som kan komma in i riksdagsvalet 2010:

Glöm inte heller risken för att sverigedemokraterna spränger riksdagsspärren. Mona Sahlin behöver inte till varje pris pressa fram en vänsterallians inför valet 2010.

Det är med andra ord sverigedemokraterna som ska ge socialdemokraterna regeringsmakten åter. Inte en majoritet med mp och v.
Och det är inte bara Sydöstran som ser ljust på sverigedemokraternas inträde i riksdagen.
I SVT-Kunskapskanalen kunde man igårkväll höra förre statsministern Ingvar Carlsson påtala (i ett program om Helmut Schmidt) att sverigedemokraterna kan skapa ett ”nytt politiskt landskap” efter valet 2010. Med dem som vågmästare kan socialdemokraterna lyckas spräcka den borgerliga Alliansen för att inte ge sverigedemokraterna inflytande.
Det är inte lite cyniskt från socialdemokraterna att hoppas på ett utfall i riksdagsvalet utan klara majoriteter. Det visar att man inte är riktiga demokrater, utan ser demokrati enbart som ett sätt att komma åt makten – hur det sker spelar ingen roll.
Alliansen måste tala om hur de tänker agera om sverigedemokraterna kommer in. Tänker folkparatiet då lämna alliansen och bli stödparti åt socialdemokraterna? Tänker centerpartiet? Kristdemokraterna?
Socialdemokarterna får inte oemotsagda fortsätta sprida budskapet att sverigedemokraterna kommer att hjälpa dem till makten. Mona Sahlin måste ställas mot väggen och ge sin kommentar till Ingvar Carlssons och andras maktgiriga spekulationer.
Själv anser jag att Alliansen ska lova att hålla ihop även om sverigedemokraterna kommer in. Den statsministerkandidat som inför talmannen kan redovisa störst stöd i antal riksdagsledamöter ska få uppdraget att bilda regering, även om det blir en minoritetsregering. Skulle denna regering falla borde Alliansens linje vara nyval. Alliansen får inte låta sig splittras på grund av sverigedemokraterna. Och socialdemokraterna ska inte vinna något på att hoppas på ett oklart majoritetsförhållande i riksdagen. (Andra intressanta bloggar om , , )

Rulla till toppen