Danska tidningar visar kurage och respekt för yttrandefriheten

Sjutton Danmarks dagstidningar publicerar idag Muhammedteckningen av Kurt Westergaard, vars satirteckning ingick bland de 12 som Jyllands-Posten publicerade i oktober 2005. Publiceringen är en sympatiyttring och reaktion mot att islamistiska fundamentalister planenerat att mörda honom och gripits av polis. Exempelvis Jyllands-Posten i  Muhammed-tegninger går verden rundt, Berlingske Tidende i Indonesiske muslimer raser over genoptrykte tegninger och Politiken i Anholdte tunesere skal for retten.
I Sydsvenskan konstateras att Vilks hus på karta hos terrorutpekad, och tidningen har också publicerat Westergaards teckning.
I övrigt står svenska medier inte upp för yttrandefriheten och man är inte villig att agera mot dem som med hot och våld försöker strypa yttrandefriheten. Tvärtom ”problematiserar” vissa medier, som Ekot, publiseringen och diskuterar ”risken” för en ny Muhammedkris eftersom Danmark står upp för yttrandefrihet.
Därmed är det underliggande budskapet: Sverige får aldrig ta några risker för vår frihet. Om någon kan tänkas hota oss, då ska vi ge upp omedelbart. Undfallenheten är total.
Friheten i Sverige sitter med andra ord väldigt löst. När massmedier är de aktörer som går i spetsen för att urholka yttrandefriheten är det ett tecken på hur sjukt feg mentaliteten är i vårt land – iallafall bland etablissemangen. (Andra intressanta bloggar om , )

Rulla till toppen