Muhammedteckning i SVT!

Stor sensation! En av Muhammedteckningarna skymtade förbi i SVT:s Rapport när man filmade ett uppslag ur dagens Sydsvenska Dagbladet. Det är första gången som Sveriges Television — trots två års intensiva samhällsdebatter om Jyllands-Postens 12 satirteckningar — överhuvudtaget vågar visa sin publik vad det är samhällsdebatten handlar om.
En angelägen samhällsfråga uttryckt i bild (vilket ju passar televisionen perfekt) får två sekunders visning i SVT efter mer än två år. När man, som jag, ser det som en stor seger, då visar det hur illa till yttrandefriheten sitter i Sverige.
Och den person som gjorde denna visning i SVT möjlig var Sydsvenskans chefredaktör Peter Melin som idag hastigt gick bort vid lunchtid. Som en läsare skriver: ”Han kämpade ständigt för yttrandefrihetsfrågor och hans sista batalj var att publicera en av Muhammedkarikatyrerna i dagens Sydsvenskan (i papperstidningen, online länkar man istället till danska karikatyren i en dansk tidning).” Peter Melin har bevisat att inte alla i mainstreammedierna är emot yttrandefrihetens mest fundamentala principer.  (Andra intressanta bloggar om , )

Rulla till toppen