Reinfeldt Sveriges röst i EU, inte EUs i Sverige

Moderaterna har — äntligen! — lyssnat på oss kritiker som tycker att europaentusiasterna mer varit EU:s advokater i Sverige än Sveriges företrädare i EU. Under de socialdemokratiska regeringarna har Sverige varit något av en dörrmatta, någon EU-kommissionen och andra instanser kör över och struntar i. Sverige har under s-regeringens tid varit som ett lydigt barn som villigt implementerat hur korkade regler som helst.
Nu är en kursändring på väg. Sverige ska ställa krav på EU. Sverige ska använda sin röst. Det är utmärkt.
Men alla gillar inte det. Kristianstadsbladet skriver i ledaren Reinfeldt på ny arena:

För en dryg vecka sedan presenterade moderaterna ett Europaprogram inför nästa års val till Europaparlamentet, med rubriken ”Mer Sverige i Europa”. Att det är det perspektivet som råder blir ännu tydligare i meningen: ”Som moderater är vårt uppdrag att värna Sveriges intressen i EU”.
Annars kunde man tro att Sveriges uppdrag – särskilt som ordförandeland under det senare halvåret 2009 – var att värna EU:s gemensamma bästa. Det moderata programmets ansats gör en Europavän något besviken.

Det sista stycket är feltänkt. Att värna EU:s bästa är att påverka EU i enlighet med svenska värderingar, just det statsminister Fredrik Reinfeldt framförde i sitt tal inför Europaparlamentet igår — och fick applåder för: hindra den protektionistiska våg som sveper fram, för att istället kräva av EU att verka för frihandel i världen.
Sveriges statsminister framförde här kritik mot Frankrikes president, som uttalat sig för mer protektionism i Europa.
Att den borgerliga svenska regeringen höjer rösten för frihandel är inte bara utmärkt för Sverige, det är exakt vad som är Euorpas gemensamma bästa! (Andra intressanta bloggar om , , , , )

Rulla till toppen