Rallarsvingarna har börjat mellan McCain och Obama

Det ska till ett mirakel för att Hillary Clinton ska komma igen, därför har partiernas två ledande kandidater börjat attackera varandra och ge en försmak av vad vi har att vänta under valrörelsen i höst. ABC News rapporterar i McCain Rips ‘Eloquent But Empty’ Obama att John McCain efter sin seger i Wisconsin sa:

– Jag har aldrig levt en dag, bra eller dålig, då jag inte varit stolt över förmånen att få vara amerikan. Tala inte om för mig vad vi inte kan göra. Tala inte om för mig att vi inte kan göra vårt land starkare och världen säkrare. Vi kan. Vi måste. Och när jag blivit president gör vi det.

På detta svarade Obama-kampanjen:

– John McCains tal ikväll visar varför han inte har något annat att erbjuda än en tredje period för George W Bushs politik — mer skrämseltaktik, mer än ett århundrade av krig i Irak och mer ansvarslösa skattesänkningar för de rika på de hårt arbetande amerikanernas bekostnad.

McCain kontrar med personangrepp på Obama:

– Jag kommer att arbeta hårt så att amerikaner inte låter sig bedras av ett elegant men tomt löfte om hopp.

Obamas fru Michelle citeras också i artikeln:

– För första gången i mitt vuxna liv är jag stolt över mitt land.

Detta uttalande, som antyder att Michelle Obama egentligen avskyr Amerika, får många att höja på ögonbrynen och är säkert ett citat som kommer att förfölja Obama-kampanjen. Allt medan anklagelserna mot McCain som en ny Bush har stora trovärdighetsproblem. McCain är som person så långt ifrån den image Bush har man kan komma. Och politiskt bevisar ju högerns misstänksamhet mot McCain att han sannerligen inte går i någons ledband.
P.S. Bland artikelns läsarkommentarerna kallas Barack Obama för “Obambi” — ett sätt att anspela på hans bristande erfarenhet. Motsvarande angrepp på McCain blir: “Senator McNasty, McAmnesty, McTooOld”. På något sätt känns Obami mest förödande för en presidentkandidat. Inte minst eftersom anspelningen ligger i linje med hur Obama uppfattas.
McCain kan bli ilsken, men han är samtidigt känd (och inom högern ökänd) för att samarbeta över partigränserna, vilket motsäger etiketten elak. Detsamma gäller amnesti-anklagelsen, den ger McCain kredit i grupper han behöver stöd från: företagare, latinos, oberoende väljare. Anspelningen på hans ålder skulle vara förödande stark – i Europa. Men amerikaner är vana att rösta på senatorer som är 70 år fyllda. Också flera av de högt respekterade, nästan kungliga, domarna i Högsta domstolen är över 70. (Andra intressanta bloggar om , , , )

Rulla till toppen