Mulitikulturalismen är död

Medan Dagens Nyheter (oberoende syndikalistisk) hyllar den brittiske ärkebiskopen Rowan Williams för hans förslag om att införs sharialagar i Storbritannien — DNs Londonkorrespondent benämner honom i dag, på nyhetsplats, som “En av de finaste hjärnorna i landet” — så fortsätter den kraftiga kritikstormen mot Williams och hans befängde idéer.
Brittiska tidningen Independent är vänster, men inte lika avgrundsdjupt doktrinär som DN, och tillåter därför andra röster att komma till tals. Exempelvis skriver den prisbelönte journalisten och manusförfattaren Johann Hari om varför Storbritannien nu klart och tydligt måste ta avstånd från multikulturalismen, Rowan Williams has shown us one thing – why multiculturalism must be abandoned:

Multikulturalismen formades med goda avsikter. Men har blivit en spegelbild av den gamla rasismen, och behandlar muslimska kvinnor – och andra [exempelvis homosexuella] – som om de inte förtjänar samma rättigheter som resten av oss. Så som den europeisk-iranska feministen Azar Majedi formulerar det: “Genom att skapa olika lagar och juridiska system för varje etnisk grupp bekämpar vi inte rasism. Vi institutionaliserar den.
När folk talar om att försvara muslimsk kultur, fråga dem – vilken kultur? Kulturen som [de förtryckta kvinnorna] Irum och Nasireen lever i, eller kulturen uttryckt av deras misshandlande män? Multikulturalismens förmynderi behandlar immigranter som homogena block – när dessa individer är lika olika som oss andra …
Det finns bättre sätt att förstå och reglera mänskliga olikheter än multikulturalism. Det kallas liberalism. Ett liberalt samhälle tillåter individer att göra det man vill, förutsatt att man inte skadar andra människor … Medan multikulturalism prisar den religiösa gruppens rättigheter, förbehåller liberalismen rätten för individen …
Uppgiften för en liberal stat är inte att stämpla kulturell tillhörighet i pannan på dess invånare, inte heller att promota “olikhet” för dess egen skull. Det är istället att upprätthålla lika fri- och rättigheter för varje individ – oavsett om de är vita män eller muslimska kvinnor. Det är en liberal kultur med frihet som uttrycks olika av olika människor.

Det är klart att en syndikalistisk-kommunistisk tidning som Dagens Nyheter inte begriper distinktionerna i detta intellektuella resonemang. Man hemfaller åt vidrig kollektivism där människor blir fångar i sina uråldriga kulturer präglade av förtryck, som i terrororganisationerna Hizbollah och Hamas, och fördömer istället – med en frenesi som inte går att ta miste på i Andreas Malms spaltkilometer i DN – den frihetliga individualismen. Ja, Dagens Nyheter försöker till och med göra något så häpnadsväckande som att utnämna liberalismen till en förtryckande ideologi. Snacka om att vara Don Quijote som anfaller väderkvarnarna!
Den som vill följa en västerländsk diskussion om vår tids samhällsfrågor måste följa utländska tidningar, för de svenska är så inskränkta att man inte vågar föra en öppen diskussion om kulturer, integration och assimilering.
Se mer: Förre ärkebiskopen kritiserar efterträdaren om sharia, Sharia – allt eller inget, Muslimska kvinnor i England rasar mot biskopens stöd för sharialagar, Avgångskraven växer mot Sharia-förespråkande biskop, Hård kritik mot ärkebiskopens stöd för sharialagar i England, Brittiska statskyrkan vill införa sharialagar.  (Andra intressanta bloggar om )

Rulla till toppen