Alliansen vinner terräng i nya opinionsmätningar

Det är dödstyst i svenska medier om att flera opinionsmätningar visar på ett trendbrott: den borgerliga Alliansen har slutat tappa väljare. Visst är det en nyhet? Iallafall större nyhet än när mätningar bekräftar trend på förlorad opinion för borgerliga. Men det är FEL nyhet. Borgerlig tillbakagång är nyhet, liksom s-framgång. Inte motsatsen.
Man får gå till de reservat som ledarartiklarna är för att finna kommentarer, som i Östgöta Correspondentens ledare När väl skrämselhickan gått över:

På motståndarsidan har en osmidig dumpning av Pär Nuder skingrat det rosa molnet kring socialdemokraterna och Mona Sahlin. Allt fler väljare ställer sig frågor om vad hon vill. Ett utspel om återställare på DN Debatt var påfallande kraftlöst. Sahlin lovar att återställa a-kassan – men vill hon höja skatten för att få råd med det? Den frågan undviker hon.
I skolpolitiken har s ohjälpligt tappat initiativet. De gnäller över att regeringen inte vill kompromissa om betygen – men har ingen egen politik.

Ja, det går inte komma ifrån att socialdemokratin saknar politik. Väljare fyller ut den tomheten med eget önsketänkande.
Samtidigt har jag intryck av att statsråden blivit lite mer villiga att möta sina uppdragsgivare – folket – genom medierna den sista tiden.
Men Alliansen har mycket kvar för att kunna vinna 2010. Viktigast är att man visar att man VILL regera, att man har AMBITIONER att göra Sverige bättre. Det gör man på ETT sätt: framträder i massmedier, öppnar upp sig för diskussion och tar debatt. Statsråden måste klä sin politik i ord, bilder och avsikter. Vi väljare har hjärnor och vill själva kunna bilda oss en uppfattning om vad det är regeringen håller på med. Då räcker det inte att säga att man genomför valplattformen. Man måste sätta kött på benen med diskussion och närvaro i samhällsdebatten.
Det är en mycket viktigare aspekt än att regeringen drar tillbaka förslag. Att regera betyder att lägga fram olika förslag och finna vägen framåt. Det gör man inte effektivt om man inte prövar sig fram. Att dra tillbaka förslag, som slaget mot privata sjukförsäkringar, är ett mognadsbesked. Regeringen kan avstå från prestige och lyssna. (Andra intressanta bloggar om , )

Rulla till toppen