Kulturvänstern rasar mot pluralism i form av Holstein

Jag träffade Johan Staël von Holstein inför inspelningen av Veckans Debatt i Axess TV, där han medverkade i samtal om kulturpolitik med författaren Agneta Pleijel. Han har ju utsatts för en flod av kritik sedan han av regeringen utsetts till ledamot i Statens kulturråd som delar ut 1,9 miljarder kronor i statsbidrag till kulturen varje år. Att en entreprenör och liberal person nu är med i beslutsprocessen chockar kulturvänstern. Statens kassa är ju deras!!! Här ska ingen frihetlig person släppas in, som har fräckheten att anse att konsumenterna på marknaden ska bestämma.
Holstein är förvånad över att det är så kontroversiellt med att en liberal röst gör inträde i Kultursveriges heligaste, och förklarar hur det ligger till, i Axess TV och i dag i Expressen, Kulturelitens påhopp är på sandlådenivå:

Hur länge ska den etablerade självutnämnda eliten sitta och bestämma och bromsa? … Kulturvänstern vill ju inte att jag ska se på kulturen på samma sätt som företagande, men det gör jag. Jag vill att marknaden ska råda, för marknaden är vi. Alla vi skattebetalare som arbetar ihop pengarna som betalar kulturen. Och jag tror att det finns många av oss där ute som vill veta var pengarna går, varför, och vad vi får ut av det.

Att kulturminister Liljeroth utsåg Holstein höjer hennes anseende i mina ögon. Jag har ju varit mycket kritisk mot hennes ovilja att reformera kulturpolitiken – som finansierar en skyddad verkstad för vänsteretablissemanget. Men med utnämningen av Holstein har hon ju fått kultureliten att avslöja sin inskränkthet och osaklighet. Det är ett första steg mot att bräcka ett av 1968-vänsters sista fästen. Mer sånt! (Andra intressanta bloggar om , )

Rulla till toppen