Känslosvallet för Obama når Messianska proportioner

Är Barack Obama en ny Messias? Känslorna för den unge senatorn bara växer i det amerikanska primärvalet. Folk gråter öppet på hans möten. AFP rapporterar från Maryland i Obama fever catches on among women:

Man kan se det i deras tårfyllda leenden och hör det i deras skrik. Man säger att fenomenet är svårt att beskriva, men när de har upplevt det berättar man det för sina vänner, systrar, mammor och döttrar, och de kommer tillbaka för mer om de kan.
”Han är mycket karismatisk. Det skapar en känsla av att du-måste-uppleva-det”, säger Lolita Breckenridge, 37, efter att ha hört Obama tala inför en stor publik vid University of Maryland igår. ”Inte så mycket i talet var nytt för mig”, medger hon. ”Men att höra honom live…” hennes röst tystnar, hon skakar på huvudet och grinar.

Också i opinionsmätningarna verkar det som att kvinnor börjar falla för honom, de som hittills varit ryggraden i Hillary Clintons kampanj. I Maryland och Virginia ställer nu 54 procent av kvinnorna som röstar på demokraterna upp på Obama, vilket ger honom en klar ledning inför dagens primärval.
Det börjar se ut som om detta känslosvall sköljer bort Hillary Clintons chanser till nominering. Om kvinnorna i Texas den 4 mars också sviker Clinton är hon körd.
Men kommer denna synnerligen osakliga idoldyrkan av Obama att hålla i sig i åtta månader till? Det är en sak när musiker dyrkas av sina fans. Politik är – faktiskt – något annat.
Och är det någon som kan föra tillbaka verkligheten i den politiska debatten så är det John McCain. Om han med militär precision, likt en nål punkterar Obama-balongen, kan McCain komma att vinna en jordskredsseger i höst. (Andra intressanta bloggar om , , , )

Rulla till toppen