Fransk kampanj för Ayaan Hirsi Ali

En av den gamla franska vänsterns förgrundsgestalter, filosofen Bernard-Henri Levy, har ställt sig i spetsen för en kampanj som syftar till att ge Ayaan Hirsi Ali franskt hedersmedborgarskap, rapporterar AFP i Islamist target Hirsi Ali seeks French protection.
På grund av sin konsekventa kritik av islam är hon kontroversiell i Europa. I Holland vill vänstern att hon ska berövas sitt holländska medborgarskap och trots de ständiga dödshoten mot henne, dödshot som verkställdes mot Theo van Googh sedan han regiserat den kortfilm som Hirsi Ali skrivit manus till, är landet inte beredd att ge henne fullt livvaktsskydd. Efter hetskampanjen mot henne i Holland arbetar hon vid American Enterprise Institute i Washington.
Vid ett möte med Hirsi Ali i Paris i helgen, där också förre socialistiske presidentkandidaten Segolene Royal medverkade, sa den franske ministern för mänskliga rättigheter, Rama Yade: “Vi undersöker möjligheterna för att göra Frankrike tillgängligt för dig. Att inte hjälpa dig vore mot våra principer. Att glömma bort dig vore att glömma vilka vi är”, sa hon.
Det vore ju en ovanlig och glädjande signal om att ett europeiskt land försvarar yttrandefriheten och en person som offrat så mycket för andra människors frihet. Och den som tror att Ayaan Hirsi Ali tonar ner sin värdebaserade kritik mot islam därför att hon möter svårigheter, har fel. Hon upprepade sitt budskap:

Islam är inte förenligt med demokrati, men muslimer kan leva i en demokrati, sa Ali och underströk att hon kämpar enbart med fredliga medel.

Många missförstår Ali när hon gör åtskillnad på islam och dess heliga skrifter å ena sidan och människorna som är muslimer å den andra. Det hon menar är att muslimer måste låta sin tro genomgå en reformation så att man inte behöver tolka koranen och andra texter bokstavligt. Det är avsaknaden av den reformation som kristendomen genomgått som fattas. Utan en sådan reformation är islam inte förenligt med demokrati och mänskliga rättigheter. Det är just där vi står idag.
Jag tycker Ayaan Hirsi Alis analys är den mest korrekta. Och det är på grund av att jag gör hennes åtskillnad som jag kan rikta hård kritik mot islam utan att för den skull döma varje muslim. Vänstern och en del liberaler förmår inte göra hennes åtskillnad, tror att man måste omfamna islam för att visa muslimer respekt som likvärdiga människor. Men det är då man begår harakiri med den upplysning och västerländska frihetstradition som utvecklats med sådan möda sedan medeltiden.
Att delar av den franska vänstern begriper detta är glädjande. Dessa insikter kanske kommer att spridas till deras vänner på nordligare breddgrader så småningom. (Andra intressanta bloggar om )

Rulla till toppen