Gåta Barack Obama

Nu, när det nästan ser oundvikligt ut att Barack Obama bli demokraternas presidentkandidat, börjar frågor ställas om vad han egentligen står för. Washington Post ställer följande intressanta fråga i ledaren The Obama Enigma – Where would he lead America?

Magasinet National Journal rankade nyligen Barack Obama som den mest vänsterinriktade senatorn under 2007 — en bedömning som kan diskuteras men som utan tvekan kommer att användas av republikanerna om Obama vinner demokratiska partiets nominering i presidentvalet . . .
När Obama talar om att föra samman det röda och det blå Amerika, menar han att han kommer att försöka få republikaner att ställa upp på demokraternas politik — eller menar han att han kommer att föra en ny mittenpolitik som överbryggar höger-vänster? Är han genuint vänster men som stundtals hakar på mitten eller är han mer av en mittenpolitiker förmögen att hålla igen vänsterinstinkter när de politiska omständigheterna så kräver?

Redaktionen svarar, vilket är häpnadsväckande i sig, att man inte vet: “Svaren är inte givna — iallafall inte för oss.” Därför avslutar man ledaren med ännu en fråga:

Barack Obamas retorik om att överbrygga partipolitiska motsättningar har varit inspirerande, hans personliga historia är rörande och hans ledarkvaliteter är uppenbara. Men förstår väljarna vart, exakt, han skulle leda dem?

Och man kan nog säga att Hillary Clintons kampanj gör ett sista försök att få väljarna att fokusera på denna fråga genom att sprida en bild på Obama i en utstyrsel som inte direkt gör att han framstår som presidentlik. Drudge har publicerat bilden här. Fotografier blir ibland obarmhärtigt elaka.  (Andra intressanta bloggar om , , , )

Rulla till toppen