Foton som upprör: Obama i turban, Bush håller shejk i handen, Kerry. . .

Bilder säger mer än tusen ord. Och i takt med att politiska värderingar tonas ner blir fotografier än mer avgörande för den image politiker får om sin person. Värst är det när fotografierna bekräftar en negativ karaktäristik som politikern redan dras med.
Och det är väl därför Barack Obamas kampanj idag är mäkta upprörd över att en bilden av Obama, från ett besök i Somalia 2006, nu kommit ut i media och internet, rapporterar AP i Obama Photo Causes Stir.
Barack Obama ser föga presidentlik ut i turban, och bilden understryker på något sätt hans oerfarenhet. Den väcker också minnen av bilden på John Kerry när han kröp omkring i en heltäckande dräkt där bara ansiktet stack fram, inte heller det statsmannamässigt. Han hade redan lite nördaktig framtoning, vilket inte minskade när bilden spreds i medierna.
Dessa bilder kan ge förlust i röster. Men George W Bush vann trots att han höll dåvarande kronprins Abdullah från Saudiarabien i handen 2003:

Men andra republikaner har råkat illa ut när de snubblat och ramlat inför hela världspressen. På YouTube kan man se president Ford 1975 ramla i flygplanstrappa: President Gerald Ford trips and falls down the steps of Air Force One (21 sek). Han förlorade valet 1976.
Och presidentkandidaten Bob Dole rasar ner från scenen 1996, och förlorade det årets presidentval: Bob Dole stage fall (28 sek)
(Andra intressanta bloggar om , )

Rulla till toppen