Det riktiga Amerika

Sällan ser man en artikel i svensk press om USA som känns som korrekta beskrivningar av landet. Journalister brukar förmedla svenska fördomar. Exempelvis tror de att åsikter bland intellektuella i New York, på vissa tankesmedjor i Washington DC eller till och med bland journalistkollegor på New York Times är representativa för Amerika. Det vore som en amerikansk journalist kom till Sverige och bara förmedlade vad olika vänsterpartister i riksdagen ansåg, och för hemmapubliken sa att detta är de svenska uppfattningarna.  
Men Per Gudmundson levererar ett referat som är träffsäkert i McCain representerar det riktiga Amerika. Beträffande ålder påpekades på valvakan att flera av de mest inflytelserika senatorerna är över 70 år.  Diane Feinstein från Kalifornien är 75, John Warner från Virginia är 81, Pat Roberts från Kansas är 72. I USA möts äldre med respekt för den erfarenhet de har. Och valystemet – enmansvalkretsar – gynnar dugliga politiker som med åren bygger upp breda kontaktnät med väljarna i valkretsen.
Gudmundson tar också upp att amerikaner inte vill vara européer med ett roligt citat av svenskättade – och inflytelserike – Grover Norquist. (Andra intressanta bloggar om , )

Rulla till toppen