NBC: Obama vann i natt

Medierna har utropat Hillary Clinton som en knapp segrare inom demokraterna på supertisdagen. Men NBC News går ut med den för Clintonkampanjen chockerande nyheter nu på morgonen amerikansk tid: Barack Obama vann flest delegater. I morgonprogrammet Today säger ansedde politiske reportern Tim Russert:

Medan fördelningen av delegater fortfarande pågår kan NBC News säga att Obama ser ut att ha vunnit omkring 840 delegater i gårdagens primärval, medan Clinton fick omkring 830 – “även om det kan slå upp eller ner med några få ” sa Tim Russert i programmet “Today”.

Skälet till att det är svårt att prognostisera delegater är att demokraterna fördelar dem proportionellt i delstaterna per kongressdistrikt. Det gör att den som fått färre röster ändå kan vinna fler delegater.
Barack Obama kan alltså vara den rättmätige segraren på supertisdagen. Men det är ju väldigt jämt. Clinton har chansen att till slut vinna, men det är Obama som “ser ut  som” vinnaren när det nu är jämt mellan dem, medan Clinton är pressad. Det kan betyda att han fortsätter att vinna allt större andel av rösterna i kommande primärval. (Andra intressanta bloggar om , , )

Rulla till toppen