Därför blir inte Hillary Clinton ens nominerad presidentkandidat

Det är i stort sett kört för Hillary Clinton. Bara ett mirakel kan rädda henne från förlust till Barack Obama. Därför börjar man nu i USA att analysera varför Hillary Clinton, trots en formidabel organisation med mer pengar och mäktigare kontaktnät än någon tidigare presidentkandidat, nästa vecka förmodligen kommer att kasta in handduken.
Lorie Byrd anger tre skäl till Clintons fall i Why the Democrats Are Kicking the Clintons to the Curb.
Av de tre skälen Byrd nämner är förmodligen Hillary Clintons ovilja att gå vänsterflygeln till mötes det viktigaste. Hon trodde hon redan hade demokratiska partiets nominering som i en liten ask, därför höll hon sig i mittfåran för att ta väljare från republikanerna. Men maktbalansen bland aktivisterna i demokratiska partiet är idag helt annorlunda än på 1990-talet. Då hade moderata mittengrupperingar som Democratic Leadership Council stort inflytande. Det var här Bill Clinton gjorde karriär. Liksom Al Gores vicepresidentkandidat Joe Lieberman — i år stöder Lieberman John McCain.
Demokratiska partiets aktiva är idag långt ut på vänsterkanten. Barack Obama har förstått det och han har i sina tal inte stött sig med denna mäktiga vänsterflygel.
I artikeln nämns också att Clintons idag inte är det nya och hippa paret, som de var 1992, utan etablissemanget personifierat. Bill och Hillary verkar inte riktigt förstått det när man lagt upp hennes kampanj. En tredje förklaring till varför Hillary Clinton inte fungerar är att många demokratiska väljare inte vill ha tillbaka skandalerna som Bill Clinton stod för. Man vill inte ha en ny dokusåpa i Vita huset. (Andra intressanta bloggar om , )

Rulla till toppen