Skattepiskan viner, miljarderna slösas bort

Trängselskatten i Stockholm har visat sig bli en skattefinansielt katastrof: kostnaderna uppgår till 2.500 miljoner kronor och intäkterna ligger på några hundra miljoner. Det kommer att ta många år av tullavgifter — bara för att betala införandet.
Mattias Svensson skriver tänkvärt om i Expressen idag, Stoppa skattehaveriet, och summerar:

Ingenstans i världen ligger kostnaderna i närheten av samma nivå. I Norge är kostnaderna för att ta in samma skatt fem gånger lägre. Vad vi talar om är alltså ett monumentalt haveri: en skatt som är så dyr att det krävs andra skatter för att få den att gå runt ekonomiskt. Ändå har vad jag förstått inte en enda person hållits ansvarig för pengarullningen.
Var är ni, alla journalister som jagat livet ur minsta statssekreterare för utekvällar, svart städhjälp, obetald tv-licens och andra struntsaker?

Ja, miljardrullningen är ett tecken på inkompetenta politiker och en oduglig journalistkår. Sverige har inte den samhällsbevakning som krävs för att en demokrati ska fungera väl. Maktmissbruk och inkompetens som normalt kännetecknar diktaturer uppstår också i demokratier där samhällsdebatten somnat in. Som i Sverige. (Andra intressanta bloggar om )

Rulla till toppen