Vem talar till Reagan-demokraterna?

Merrie Spaeth anses vara en av USA:s bästa PR-konsulter. I sin roll som direktör för mediekommunikation låg hon bakom hur Vita huset utvecklade sitt sätt att använda TV under Ronald Reagans presidenttid. Hon höll i trådarna när patrullbåtsveteranerna sänkte John Kerry 2004. Hon intervjuas i Townhall, Exclusive with Merrie Spaeth, Reagan’s Dir. of Media Relations om hur och varför Reagan lyckades värva så många demokrater, något republikanerna nu ser ut att ha svårt att göra:

Kanske är det felande fjärde stolsbenet arbetarklassen, ”Reagan-demokraterna”, som Merrie Spaeth anser att republikanerna borde ha goda chanser att värva i höstens presidentval. ”Jag tycker det är mycket viktigt att vi kommer ihåg att republikanerna är arbetarnas parti. Jag läste en intressant debattartikel av en lärare och medlem i lärarfacket som skrev att facket måste förändra sig, att man nöjt sig med stabilitet framför ansvarsutkrävande, och att det är en dålig linje för skolbarnens skull, en dålig lösning för utbildningssystemet och att det verkligen är en dålig strategi för lärarna. Hennes uttalande skulle kunnat varit Reagans. Ansvarsutkrävande är det vi behöver. Falsk stabilitet skapar inte stabilitet utan skapar en nedåtgående spiral och jag tror att Reagan-demokraterna idag i sitt hjärta förstår det, men vi måste artikulera budskapet och vi behöver sälja in det oavsett om det gäller arbetsmarknad eller sjukvård.”

Jag tolkar hennes exempel som att Reagan ifrågasatte de rådande systemen, och särskilt moralen i de rådande systemen. De var inriktade på de lätta svaren, de lätta lösningarna där man blundade för problemen. Reagan betonade moralen som krävs för ett fungerande samhälle: individuellt ansvarstagande och belöning för gott arbete. Inte en jämlikhet där den egen prestationen är utan betydelse.
En annan central komponent i Ronald Reagans budskap beskriver Merrie Spaeth så här:

Reagan var, mer än något annat, mycket optimistisk och jag tror att om republikaner är optimistiska och lyfter fram möjligheter skulle man på ett tydligt sätt urskilja sig från demokraterna som anser att allt är uselt, allt går dåligt och allt är fel.

När hon får frågan vem hon vill se som partiets presidentkandidat talar hon om att hon givit kampanjbidrag till Rudy Giuliani.
(Andra intressanta bloggar om , )

Rulla till toppen