Vem blir vicepresident?

Läsare undrar vilka jag tror blir vicepresidentkandidater. Ofta har ju presidenter valt någon som kan ta över efter honom och vinna en “tredje” mandatperiod, så som Bush den äldre gjorde 1988 som Ronald Reagans vice. Men det är extremt sällsynt, och har bara hänt ytterligare två gånger: George Washington efterträddes av sin vice John Adams 1797 och Andrew Jackson efterträddes av sin vice Martin van Buren 1837.
Övriga vicepresidenter som blivit president har blivit det sedan presidenten dött: John Tyler tog över 1841, Millard Fillmore 1850, Andrew Johnson 1865, Chester Arthur 1881, Theodore Roosevelt 1901, Calvin Coolidge 1923, Harry Truman 1945 och Lyndon Johnson 1963 (och Gerald Ford tog över 1974 när Nixon avgått). Det är alltså vanligare att vicepresidenter blir president sedan presidenten dött än att man tar över efter två mandatperioder.
Under lång tid ansågs det klokast av en presidentkandidat att välja en vice som kompletterar valsedeln (“the ticket”). Franklin Roosevelt ville ha Harry Truman eftersom han ansågs mindre vänster än Roosevelt, Kennedy såg sig tvungen att erbjuda posten till Lyndon Johnson eftersom denne kom från sydstaterna där Kennedy var svag. Man kan spekulera i att Reagan valde Bush den äldre eftersom denne var mer av mittenkandidat än han själv.
Men detta kompensationstänkande förekommer förmodligen mer i medierna än hos kandidaterna. Det bevisas av att Bill Clinton valde sin främste konkurrent i primärvalet, Al Gore, som vice. De var båda från sydstater och båda var då relativt unga. Inte heller George W Bush följde mallen utan valde en äldre vice, därtill från den minimala delstaten Wyoming, Dick Cheney.
Valet av vice handlar, tror jag, i huvudsak om kompetens på specifika sakområden och personkemi utifrån presidentkandidatens sida, och om ambitionsnivå för tilltänkta vicepresidenter.
Jag tror exempelvis inte att Hillary Clinton, Barack Obama, Rudy Giuliani eller John McCain skulle ställa upp som vice, om de inte blir presidentkandidater. Däremot kan Mike Huckabee mycket väl bli vice åt såväl Giuliani som McCain. Det har framgått att dessa tre kommer väl överens på ett personligt plan, och Huckabee skulle som socialkonservativ guvernör från södern komplettera de mer moderata republikanerna.
Men även andra tidigare guvernörer ligger bra till som vice i båda partierna. Guvernörer har exekutiv erfarenhet och kan träda in som presidenter om så skulle bli aktuellt. Presidentposten är ju en sorts super-guvernör.
Om jag får spekulera så tycker jag det vore spännande om Rudy Giuliani, som gjort inrikespolitisk karriär, valde Condoleezza Rice som sin vice. Hon är från Alabama och är kunnigare än de flesta i utrikespolitiken. Giuliani skulle också kunna välja någon senator från “the heartland”, mellanvästern eller södern, eftersom han själv inte har erfarenhet från kongressen. Pat Roberts är en ansedd senator från Dodge city i Kansas, men kanske för gammal (f 1936). John Thune från Syddakota är ung (f 1961), charmig och samtidigt en fighter som vann sin senatorsplats 2004 i en historsk seger över senatens majoritetsledare.
Eftersom John McCain länge verkat i Washington behöver han en guvernör med tung inrikespolitisk erfarenhet utanför Washington. Typ Haley Barbour, nyss omvald guvernör i Mississippi, delstaten som drabbades lika hårt som New Orleans i Louisiana av orkanen Katrina, men som med stor kompetens skötte räddnings- och röjningsarbetet. (UPPDATERING: En av mina källor påpekar att Barbour och McCain är djupt oeniga när det gäller partipolitisk taktik i Washington. Men som typ är Barbour exempel på den sorts erfarenhet jag tror McCain skulle söka.)
På demokratiska sidan behöver också Hillary Clinton en guvernör som inte kopplas till Washington och som vunnit i en övervägande republikansk delstat, exempelvis Mark Warner, tidigare guvernör i Virginia. Eller Tom Vilsack, framgångsrik guvernör i Iowa som tidigt avslutade sin presidentkampanj för att backa upp Clinton.
Som synes finns en uppsjö kandidater för vicepresidenter. Det är många steg kvar i valkampanjen innan vi vet.  (Andra intressanta bloggar om )

Rulla till toppen