Ska Nokia få EU att sluta med företagsstöd?

Det råder storm i Tyskland sedan mobiljätten Nokia beslutat flytta tillverkning från Ruhrområdet till Rumänien, trots att Nokia under 20 år fått 80 miljoner euro i statsbidrag för att etablera sig i Tyskland. Den tyske EU-kommissionären för industri, Günter Verheugen, mullrar i en intervju, återgiven av Deutche Welle, EU Official Urges Scrapping of Firm Subsidies After Nokia Closure:

– Nokia ger oss skäl att ompröva statliga subsidier till företag överhuvudtaget. Jag tycker inte det finns någon mening i att stater betalar stöd för att locka företag, säger Verheugen.

Nej, just det! Sluta kasta bidrag efter företag. Se tvärtom till att regleringar och skatter är så låga att företag vill etablera sig i Tyskland och övriga Västeuropa. Skälet till att Nokia flyttar till Rumänien är – just det: lägre skatter!
När ska trångsynta västeuropeiska politiker begripa att det är en fri ekonomi som inte bara lockar företag att anställa, utan också får ekonomin som helhet att växa?
Nokia har gjort tysk och europeisk politik en tjänst genom att påtala detta faktum. (Andra intressanta bloggar om , )

Rulla till toppen