Ska Giuliani kunna stoppa McCain?

Den i höstas helt uträknade senatorn John McCain, vann i natt i New Hampshire efter en raketsnabb ökning av väljarstödet inom den republikanska väljarkåren den senaste veckan. Snacka om ”Comback-kid”. McCain har nu sparkat ut Mitt Romney ur presidentvalet. Kvar är Mike Huckabee som vann i Iowa och Rudy Giuliani som väntar i kulliserna till primärvalet når storstaten Florida 29 januari.
Huckabee kommer förmodligen att kunna ge McCain en match i Michigan och Sydkarolina som närmast stå på tur, men det är de stora städerna som avgör. Där kommer det att stå mellan McCain och Giuliani.
Det är exakt det val jag vill se på republikanska sidan. Båda dessa är beundransvärda politiker som varit med om värre kriser än de flesta, och i kritiska stunder demonstrerat enorm inre styrka. De är klippor i en orolig värld. Deras ekonomiska politik är väldigt lika: sänkta skatter, mindre stat och mer frihandel med världen. Giuliani har här större erfarenhet än McCain att driva fram skattesänkningar, som borgmästare i New York, medan McCain faktiskt röstade emot president Bushs första skattesänkningspaket i senaten, men senare ändrat uppfattning.
Båda är för en offensiv och stark amerikansk utrikespolitik i syfte att försvara och sprida frihet och demokrati i världen. Jag ser helst Giuliani vinna, eftersom han har de större ledarskapserfarenheterna, men McCain är sannerligen ett gott alternativ.   (Andra intressanta bloggar om )
Republikanernas valresultat i New Hampshire:
John McCain – 37,2 procent
Mitt Romney – 31,6 procent
Mike Huckabee – 11,2 procent
Rudy Giuliani – 8,6 procent

Rulla till toppen