Det är delegaterna som räknas

Det som avgör i amerikanska primärval är att vinna tillräckligt många delegater till respektive partis konvent, eftersom det är konventen som formellt utser partiets presidentkandidat. Så här ser ställningen ut just nu, efter Iowa, Wyoming och New Hampshire.
Republikanerna (krävs 1.191 för majoritet)
Mike Huckabee – 31 delegater
Mitt Romney – 29 delegater
John McCain – 7 delegater
Fred Thompson – 3 delegater
Duncan Hunter – 1 delegat
Rudy Giuliani – 0 delegater
Demokraterna (2.026 krävs för majoritet)
Barack Obama – 25 delegater
Hillary Clinton – 24 delegater
John Edwards – 18 delegater
Det visar hur små delstaterna är som hittills haft primärval. Närmast på tur står för republikanerna Michigan med 60 delegater och Sydkarolina med 47 delegater, innan Florida fördelar 114 delegater. Och sedan kommer “supertisdagen” 5 februari då 1.081 delegater ska fördelas (Sammanräkningen är dock mer komplicerad i år eftersom vissa delstater straffas med avdrag pga att de tidigarelagt primärval, men siffrorna visar storleksordningen på delstaterna.)
Tidigare har man trott att nomineringen inom respektive parti skulle vara klar efter supertisdagen. Men primärvalet är så jämnt inom båda partierna att det kan bli så att ingen kandidat når majoritet av delegaterna när alla delegater är fördelade i vår. Då blir det upp till kohandel på konventet i september om vem delegaterna som sett sin egen kandidat fallit bort i voteringarna, ska stödja i andra hand. Det har inte hänt i USA på årtionden! (Andra intressanta bloggar om )

Rulla till toppen