Clinton är nu åter favorit

Det går fort i svängarna. I går såg det ut som att Hillary Clinton var på väg ut ur amerikanska presidentvalet. Hennes snyftande på ett valmöte visades i TV om och om igen, och gav mer intryck av en förlorare än en vinnare. Alla rapporterade att hennes glest besökta valmöten var avslagna, medan motkandidaten inom demokratiska partiet Barack Obama skapade enorm energi och optimism på packade valmöten.
Men det som sker i strålkastarljuset är inte nödvändigtvis det som sker i människors medvetande.
Jag har alltid trott att människor är slarvigare och känslosammare när de svarar på opinionsinstitutens frågor än när de avger sin röst på riktigt, i vallokalen.
Det kan mycket väl vara så att New Hampshire-borna svarat att de skulle rösta på Obama, men när de avgivit sin riktiga valsedel funderat på om Obama verkligen kan företräda partiet och om han är mogen nog att bli president.
Erfarenhet är, trots allt tal om förnyelse, ändå en viktig egenskap för en så viktig post som Förenta Staternas president. Av just detta skäl känner jag viss lättnad över Clintons återkomst. Presidentvalet får inte bli en popularitetstävling a la “Idol”…
Och valstrategen Dick Morris sa i natt att Hillary Clinton nu kommer att vinna partiets nominering eftersom hennes kampanj inte kommer att ge Obama fler chanser att agera ostört. (Andra intressanta bloggar om )
Demokraternas valresultat New Hampshire:
Hillary Clinton – 39,2 procent
Barack Obama – 36,4 procent
John Edwards – 16,9 procent
Bill Richardson – 4,6 procent  

Rulla till toppen