Obligatorisk arbetslöshetsförsäkring – ren socialism

Jag ser att gamla Sverige fortsätter att vara ett genomsocialistiskt land. En ledare i en så kallat liberal tidning, Göteborgs-Posten, ger fullt stöd åt en så kallad borgerlig regering som leker med tanken att införa en för medborgarna tvångsmässig arbetslöshetsförsäkring.
Vad ska man med ett socialistiskt och kommunistiskt parti till när det finns så många socialister inom borgerligheten?!
I ledaren En a-kassa för alla heter det sålunda:

Frågan om obligatorisk a-kassa är större än individen.

Owaw! Individen – detta lilla kräk är väl inget som liberaler har anledning att försvara? Nej, stora starka trygga staten är liberalismens bästa vän. Det är bara genom staten som människor får något värde. Som undersåtar. Lydiga redskap för makten.
Inte kan individen ta ansvar för någonting. Hur skulle det bli? Ja, G-P svarar:

Men den som plötsligt står utan försörjning och inte har betalat sin arbetslöshetsförsäkring lämnas inte vind för våg. Samhället är skyldigt att ställa upp. Om inte annat med socialbidrag.

Visst har tidningen en poäng i att den som inte försäkrar sig kan åka snålskjuts på de som har försäkring och betalar skatt. Men är inte problemet då att socialbidragen är för höga och generösa? Varför ska staten försörja folk som inte tar eget ansvar?
Nej, istället för ytterligare tvångströjor på hederliga medborgare, borde proppen dras ur parasitbeteendet. Visst ska man hjälpa människor i nöd. Men inte med pengar. Och också det solidariska ansvaret borde skötas frivilligt, genom gåvor till välgörenhetsorganisationer. De kan i sin tur förmedla matkuponger, mat och tillfälligt husrum.
Skälet till att amerikanerna är en halv gång rikare än svenskar är att man är fri och har eget ansvar. Det skapar en dynamisk ekonomi och framåtanda som vi inte sett till i Sverige på 100 år. Människor måste åter få vara människor och ta ansvar för sina liv. Ju mer politiker daltar med medborgarna, desto mindre självständiga blir de. Och därmed mindre aktiva och mindre ansvarstagande. Så skapas inte välstånd. Så avvecklas välstånd. (Andra intressanta bloggar om , , )

Rulla till toppen