Florida: nu lutar det åt att McCain möter Clinton i november

Enligt vallokalundersökning vinner John McCain i Florida med 34 procent mot 31 procent för Mitt Romney. Detta utfall stöds i den faktiska rösträkningen där McCain får 35 procent mot 31 för Romney när 51 procent av cirka 3 miljoner röster räknats.
Håller detta betyder det att John McCain tar över ledningen i antalet delegater och att han har momentum inför supertisdagen:
John McCain ……………….. 89 delegater
Mitt Romney ……………….. 59 delegater
Mike Huckabee ……………. 38 delegater
Fred Thompson ………….. 5 delegater
Ron Paul ………………………. 4 delegater
Rudy Giuliani ……………….. 1 delegater
McCain har nu visat att han kan vinna övertygade republikaner, även när oberoende väljare inte får delta i primärvalet, så som reglerna ser ut i Florida.
Samtidigt är det ett sammanbrott för Rudy Giulianis kampanj. Strategin var logisk, utom när det gäller den viktigaste faktorn – massmedienärvaro. Eftersom han inte var med från Iowa och framåt har han inte synts till i medierna och därför har väljarna i Florida inte sett honom som en konkurrenskraftig kandidat. Den gamla regeln tycks fortsätta att gälla: en politiker måste vinna tidigt, i Iowa eller New Hampshire, för att kunna bli president.
På demokratiska sidan deltog 2 miljoner väljare trots att partiet beslutat straffa delstaten för att man tidigarelagt sitt primärval och inte dela ut några delegater. Därför kunde Obamas kampanj skicka ut ett pressmeddelande där man konstaterade att det blev helt jämt mellan Obama och Clinton i Florida: noll delegater till båda.
Men Hillary Clinton vann ”skönhetstävlingen” med cirka 50 procent av rösterna mot bara 30 procent för Obama. Med tanke på hur viktig medierapporteringen är, så kan Clintons seger vara viktig inför supertisdagen. Hon framstår åter som en vinnare.   
Huvudtipset måste nu vara att John McCain kommer att stå mot Hillary Clinton i kampen om Vita huset i november. Jag hade hellre sett Giuliani – men dessa båda är inga dåliga alternativ.  De är politiska tungviktare som båda är respektabla politiker.  (Andra intressanta bloggar om , )

Rulla till toppen