Är John McCain pålitligt höger?

En läsare skriver:

Efter att ha läst ditt senaste inlägg om medvind för McCain kände jag att en del saker bör påpekas. McCain är oavsett den extremt positiva mediebevakningen mycket impopulär bland majoriteten av republikanska väljare. Betänk att han faktiskt inte har stöd av fler än cirka 25 procent i Florida och att han endast lyckats vinna i stater där partioberoende väljare fått delta.

Det är riktigt att John McCain är kontroversiell inom republikanerna. På sitt oefterhärmligt elaka vis summerar Ann Coulter i ’Straight Talk’ Express Takes Scenic Route to Truth:

John McCain är Bob Dole minus charm, konservatism och ungdom.

Också radioprataren Rush Limbaugh, med nära 15 miljoner radiolyssnare dagligen, tar definitivt avstånd från McCain och har sagt att om McCain eller Huckabee nomineras kommer de att ”förstöra republikanska partiet”.
Ett skäl till att McCain möts med sådan misstänksamhet från debattörer på högerkanten är att han är omtyckt av mainstreammedierna. Ta senaste Time som exempel. De har McCain på omslaget. Och huvudartikeln som porträtterar honom är ovanligt saklig och informativ om McCain – för att handla om en republikansk politiker: The Resurrection of John McCain.
John McCain är ingen vanlig politiker. Han är stridspilot och var krigsfånge i över fem år i Vietnam (se mer här). Han går sina vägar och struntar fullkomligt i vad republikanska partiets ”ideologer” säger.
Att han samarbetar med demokrater för att nå resultat förstärker McCains image som opålitlig. En del av hans förslag är också tvivelaktiga – som begränsningar av yttrandefriheten inför val (att förbjuda eller reglera hur kampanjer får använda sina resurser i reklam).
Det är därför jag håller på Rudy Giuliani och hoppas att han vinner Florida i natt. Giuliani är van att jobba i team, medan McCain är en maverick.
Men McCain har på sitt oortodoxa sätt gjort enorma insatser för den konservativa agendan i USA. Minns bara hur dörrarna för de två senaste domarna i Högsta domstolen öppnades av just McCain: han gjorde upp med demokratiska senatorer om att presidentens nominerade kandidater till Högsta domstolen skulle behandlas utifrån deras kompetens, inte efter partipolitiska måttstockar. Det gjorde valet av Roberts och Alito möjligt. En historisk seger för de konservativa.
McCain har inte fått erkännande för detta.
Om Giuliani inte tar hem Florida, hoppas jag att McCain vinner nomineringen. Det vore dötrist med en så okarismatisk velpelle som Mitt Romney. Det som gör amerikansk politik så spännande är att den inte är reducerad till två partiståndpunkter. Det är personer som Giuliani och McCain som gör USA till vad det är. Romney skulle lika gärna kunnat vara premiärminister i Europa – sååå tråkig är han. (Andra intressanta bloggar om , )

Rulla till toppen