Bush offensivare än demokraterna

I sitt sista ”state of the union”-tal inför kongressen i natt visade George W Bush att han är långtifrån den ”lame duck”-president som många i medierna vill göra honom till.  Och demokratiska partiet får ta till det riktigt grova hycklandet för att ha något att säga i sina kommentarer. Exempelvis presidentkandidat Barack Obama som sa att Bush hade lite att erbjuda med tanke på de utmaningar amerikaner nu möter i en svagare ekonomi, rapporterar AP i Bush Tells Congress to Act on Economy:

– Det var en besvikelse, helt klart, för amerikanska folket, sa Obama.

Det sagt av en presidentkandidat, en politiker ute i en valrörelse där han lovar guld och gröna skogar utan att granskas. Ändå: Barack Obama har själv föreslagit ett ekonomiskt stimulanspaket som är betydligt MINDRE än det Bush nu har lagt på Kongressens bord.
Ja, mindre!
Det konstaterar Time-kolumnisten Joe Klien i en högst intressant artikel som kritiserar demokratiska partiet från vänster, The War of Ideas:

Under 2008 borde ett fräscht och engagerande federalt svar på de kombinerade kriserna i ekonomi, energi och säkerhet stå högst på dagordningen, men ingen av de demokratiska presidentkandidaterna verker har modet eller dugligheten att göra ett sådant utspel. Deras timiditet blev uppenbart när George W Bush föreslog ett större ekonomiskt stimulanspaket – omkring 145 miljarder dollar – än vad Hillary Clinton, Barack Obama eller John Edwards gjort. Vad värre är, demokraterna verkar villiga att spela på den republikanska planhalvan och ställa upp på skattelättnader snarare än reformer för utökad offentlig verksamhet för att lösa situationen.

Trots att Barack Obama alltså själv i valrörelsen lagt fram betydligt mindre omfattande stimulanspaket – något som inte kostar en presidentkandidat mer än ett pressmeddelande – har han mage att anklaga president Bush för att göra för lite.
Så mycket är den ”nya ärliga ton” värd som Obama säger sig stå för. Han är ju i verkligheten en lika hycklande vänsterpolitiker som de andra. (Andra intressanta bloggar om , , )

Rulla till toppen