IMF och FN spår stark tillväxt i Irak

Den första sanna rapporten i svenska mainstreammedier jag sett om Irak senaste året finns idag i Svenska Dagbladet, dock inte i nätupplagan (att avvika från propagandaspåret som journalistkåren så enigt slutit upp bakom måste vara smärtsamt). Men det känns väldigt bra att någon bryter igenom denna falskhetens mur om Irak i svensk media. Ingressen lyder:

Ljusare tider väntar i Irak enligt Internationella valutafonden, IMF, och FN. Landets eknomiska tillväxt spås bli sju procent i år och den politiska utvecklingen går åt rätt håll.

Det finns fortfarande fel i artikeln, det heter till exempel att denna ljusare bild kommer ”efter två relativt lugna veckor”, vilket naturligtvis är skitsnack. Den positiva utvecklingen startade i början av 2007, blev synlig under sommaren 2007 och riktigt markant under hösten 2007. Det är alltså en långvarig utveckling åt rätt håll. SVD fortsätter:

Enligt IMF blir landets ekonomiska tillväxt sju procent under 2008, och mellan sju och åtta procent under 2009. Det kan jämföras med förra årets bedrövliga tillväxt på 1,3 procent … FN:s särskilda sändebud i Irak, Staffan de Mistura, säger samtidigt att han ger en positiv bild av den politiska utvecklingen i Irak i sin kommande rapport till FN:s säkerhetsråd. Särskilt välkomnar han början till dialog mellan de rivaliserande sunni och shiamuslimerna …

Självklart är Irak fortfarande sarjat – mest av 30 års förtryck, krig och grov misskötsel under Saddam Hussein – men nu ser den demokratiska regeringen ut att kunna få grepp om utvecklingen, vilket bäst illustreras av att man röstat igenom en försonande lag som gör det möjligt för tidigare medlemmar Saddams Baathparti åter kan ta anställning i staten.  
Demokrati och frihet är målet. Vägen dit är svår. Men vi får aldrig ge upp hoppet, så som vänstern i västvärlden gjort. (Andra intressanta bloggar om , )

Rulla till toppen