Afghanistan behöver truppförstärkning

USA skickar nu 3.300 man ur marinkåren till Afghanistan, för att förstärka den Nato/Isaf-närvaro som finns där på FN-mandat, inklusive ca 380 svenska soldater. Washington Post frågar sig om européerna är inkompetenta i striden med talibanerna, och kommer fram till följande slutsats i ledaren Fight in Afghanistan:

Givetvis har Natos [d v s europeéernas] engagemang i Afghanistan gjort viss nytta. Utstationeringen i de mer fredliga provinserna i landet, liksom i Kabul, uppfyller fredsbevarande uppgifter som annars fallit på amerikanska trupper. Åtagandet från 25 andra Nato-medlemmar (liksom från 13 andra länder) i den afghanska insatsen gör operationen mer acceptabel både för afghaner och amerikaner. Trots att många länder utfärdat restriktioner som hindrar deras trupper från att delta i strid, har man offrat blod på slagfältet, med totalt 177 döda. 480 amerikanska soldater har satt livet till …
För att kunna besegra de afghanska miliserna och talibanerna kräver att USA tar ett större ansvar för striderna … Det står klart att kriget måste vinnas av amerikanska trupper, inte av Nato.

Det är trist att Europa visar sådan ovilja att stå upp för demokrati och frihet i världen. Bara i en situation där alla världens länder är demokratier kan vi få ett slut på krig och elände. Att göra tvärtom – retirera, så som vänsteraktivister vill – är att ge de totalitära krafterna ökad prestige, samtidigt som vår egen demokrati och frihet i en förlängning då blir hotad. (Andra intressanta bloggar om , , , )

Rulla till toppen