Vad skulle Rödeby-pappan gjort annorlunda?

Till slut ställdes den rätta frågan i Rödeby-rättegången (se bakgrund här och här). Experten på reaktionsmönster vid akuta kriser, professor Sven-Åke Christiansson, vittnade om att den vanligaste reaktionen vid hot är flykt. Och man flyr till sitt hem.  När man inte kan fly gäller det att avvärja hotet. Det är en djupt nedärvd reaktion, sa han enligt DN i Psykiatriker hördes: Pappan ville inte döda någon.
Och var blev pappan hotad och angripen av mopedgänget? I sitt avskilt benägna hem, där också hans barn fanns, som tidigare under dagen blivit dödshotade. DN skriver:

Sedan ställde Christiansson den fråga som många tänkt, men inte formulerat:
– Vad skulle [pappan] gjort annorlunda?

Nej, han var så trängd en människa kan bli. Och ordningsmakten hade under lång tid fullkomligt struntat i familjens polisanmälningar av hot och trakasserier. Familjen var totalt ensam och utlämnad. Händelsen var en självklar nödvärnssituation. (Andra intressanta bloggar om , )

Rulla till toppen