Hillarys VP kan bli general Wes Clark

När jag lyssnade på ett föredrag av Wes Clark som han höll hos tankesmedjan Heritage foundation i Washington 1996 var hans posé och framtoning exakt den man kan förvänta sig av en amerikansk general: ”in command”. Han var då chef för Natos trupper i Europa. Men jag märkte samtidigt att han inte enbart var soldat, utan också politiker. Han försvarade till exempel FN under frågestunden, trots att den långsamma beslutsgången i FN gjorde massakern i Srebrenitsa möjlig.
Och Clark var kontroversiell bland sina kollegor, som ansåg att han gick i politikernas – dvs president Clintons – ledband. Dessutom ifrågasätts en del av hans beslut inför och under balkankrigen. Han har också fått kritik för att vilja synas och prata mer med journalister än vad som kan vara nyttigt i internationella konfliktsituationer. Det går en historia om att Clarks överordnade, överbefälhavaren Hugh Shelton, givit honom order via telefon: ”Get your fucking face off the TV.”
Det var ingen överraskning att Bill och Hillary Clinton under förra primärvalet 2004 backade upp den då pensionerade generalen Wesley Clark som demokratiska partiets presidentkandidat. Men vänsteropinionen i partiet vände sig först till Howard Dean och sedan till John Kerry. I årets valrörelsen har Clark inte kandiderat, utan tidigt slutit upp bakom Hillary Clinton.
Billy McCormac rapporterade från Nevada att Hillary Clinton introducerades på sitt stora valmöte av… Wes Clark. Det har gjort att en del spekulationer börjat cirkulera om att han kan bli hennes vice president. Särskilt om stridspiloten och krigshjälten John McCain blir republikanernas kandidat. (Andra intressanta bloggar om , )

Rulla till toppen