För Giuliani avgörs allt i Florida

I dag går Nevada och Sydkarolina till val i republikanernas nomineringsprocess, och ett möjligt utfall är att Mitt Romney vinner i Nevada och John McCain eller Mike Hukabee i Sydkarolina. Alltså fortsätter trenden att ingen kandidat lyckas koppla greppet om partiet och nomineringen som presidentkandidat. Samma sak gäller ju för övrigt i demokratiska partiet.
Det är alltså fortfarande möjligt för Rudy Giuliani att lyckas med sin extremt riskfyllda kampanjstrategi: att hoppa över de inledande mindre delstaterna och satsa allt på Florida 29 januari och supertisdagens 22 delstater den 5 februari.
National Review-reportern Byron York skriver i  The president of Florida:

Titta i hans kalender. Dagarna fram till [dagens] primärval i Sydkarolina, var har Giuliani varit? I Florida, hela tiden.
Under dagarna fram till tisdagens primärval i Michigan, var fanns Giuliani? I Florida, hela tiden …
Av alla republikanska kampanjer är Giulianis den mest presidentlika. När Giuliani framträder ser det ut som ett presidentbesök, med säkerhetsvakter, scenens och programmets upplägg. Och kandidaten själv, nästan alltid i mörk konstym, ger i högsta grad intryck av en verkställande chef. Men han är inte president än. Och med tanke på hans strategi – om hans inte vinner den största chansningen någonsin i en valrörelse – blir han det inte.

Det är en riktig sammanfattning. Men om Giulianis satsning fungerar är det en historisk bedrift av stora mått. Därför kommer jag att följa den sista veckan på plats i Florida. Jag ska försöka besöka Giuliani och de andra kandidaternas valmöten och känna in stämningarna själv. Bloggen kommer att på plats kunna rapportera vad som händer. (Och av någon anledning reser jag till primärval där det är plus 25 grader i luften, medan andra primärval genomförts i minusgrader) (Andra intressanta bloggar om , )

Rulla till toppen