FN världens mest korrumperade organisation

Ännu en gång klargörs hur omfattande korruptionen är i FN. Reuters skriver i U.N. probes allegations of corruption, fraud:

En intern undersökningsenhet inom FN har funnit en oväntad mängd bedrägerier och felaktigheter inom Förenta Nationerna och granskar nu 250 fall inklusive anklagelser om sexuellt utnyttjande och finansiella brott.
– Mängden fall har varit konstant under de tre senaste månaderna, omkring 250, säger Inga-Britt Ahlenius, chef för enheten för intern revision, OIOS, till reportrar. ”Vi har funnit bedrägerier, felaktigheter och korruption i en omfattning vi inte förväntade oss.”

Det är rätt märkligt att se hur medierna framställer det som en nyhet att korruptionen är omfattande inom Förenta Nationerna. Det är inte länge sedan den största muthärvan i världshistorien rullade upp inom FN:s Irakprogram Olja-mot-mat, som tog slut först med invasionen 2003. Där förskingrades många miljarder dollar samtidigt som Saddam lät barn svälta ihjäl eller bli utan medicin. Bland de många skandalerna finns exempel på hur FN-soldater tvingat barn till prostitution, hur FN-trupp sålt vapen mot guld. Här ett axblock från bloggens tidigare rapportering om verklighetens FN:

Rulla till toppen