I höstas avslöjades tusentalet mejl och dokument från världens klimatforskare. Hittills har bara den ytliga konversationen, som hur man ska manipulera journalister i intervjuer, diskuterats. Men nu när djupare analyser av materialet börjar bli klara, visar det sig att grunddata för klimatprognoserna är synnerligen skakiga.
Dagstidningen Guardian, som finns till vänster inom brittisk press, skriver i Leaked climate change emails scientist ‘hid’ data flaws:
Den ledande brittiske klimatforskaren Phil Jones, möter nu färska anklagelser om att han försökt dölja problem i viktiga data om temperaturer som ligger till grund för hans arbete.
Guardians undersökning av tusentals mejl och dokument, som blivit offentliga sedan de uppges blivit hackats, har funnit bevis på att en serie uppskattningar från kinesiska väderstationer är svårt bristfälliga och att dokument om dessa inte finns tillgängliga.
Jones och hans kollegor har av klimatskeptiker anklagats för vetenskapligt fusk när de försökt undanhålla data som kan väcka tvivel om en viktig studie från 1990 om effekten för städer av uppvärmning – en kontroversiell fråga.
Idag kan Guardian avslöja hur Jones undanhöll information han skulle lämnat enligt gällande lagstiftning, (freedom of information laws). En senior kollega till honom sa att han misstänkte att en av Jones kollegor “gjort bort sig” (screwed up)
Det är synnerligen allvarligt när forskare undanhåller skakiga underlag i deras arbete. Det inger inget som helst förtroende. Guardian skriver:
I en intervju i söndags varnade miljöminister Ed Miliband för faran av en backlash hos allmänheten mot klimatforskningens varningar som en följd av anklagelserna om manipulerade data.
Men själv fortsätter naturligtvis ministern att tro på global uppvärmning — hur dåligt underlaget än må vara.
Denna blinda tro på global uppvärmning skrämmer mig mer än varningarna för möjlig uppvärmning. Är det något område där det nu behövs kritisk granskning är det just här.
(Andra intressanta bloggar om politik, klimat, miljö, växthuseffekten, CO2, cop15, klimathotet, klimatförändring, klimatpolitik, FN, IPCC, climategate, forskning, vetenskap)