Väljarna har (av allt att döma) givit mig förtroendet att bli Europaparlamentariker

När 91 procent av rösterna är räknade har Sverigedemokraterna fått oförändrat tre mandat. Jag står på plats 3 på valsedeln och är därmed vald – om ingen har personkryssat sig förbi mig.

Det känns naturligtvis väldigt hedrande (även om det inte är tusen procent klart). Uppgiften att förklara Sverigedemokraternas syn på makten i EU är än mer angelägen med tanke på att valet inte blev någon framgång.

Detta tredje mandat är också relativt säkert. Det är nummer 19 av de 21 mandat Sverige utser. Mandat 20 tillfaller M och mandat 21 går till C. Om Sverige haft ett mandat mindre, hade alltså C förlorat sitt andra.

Detta enligt jämkade uddatalsmetoden som valmyndigheten använder. Jag har tillämpat den på procentandelar här:

Rulla till toppen