Snacka om miljöhot: Personal dör när elbilsbatterier byggs

Det talas mycket om hur hotad miljön och klimatet är, men hur bra är “lösningarna” som föreslås i den “gröna omställningen”? Tre i personalen har på kort tid dött efter arbete på batterifabriken Northvolt i Skellefteå.

Företaget Northvolt tillverkar i Skellefteå litiumjonbatterier för elbilar och för lagring av energi. Trots att man ännu inte är i full produktion har personalen börjat dö.

Personalen dör

Tre män har på kort tid hittats döda efter hemkomst från batterifabriken.

I januari hittades en 33-årig man död i sin säng efter ett kvällspass på Northvolt. Under våren hittades sedan en 19-åring som jobbade på fabriken också död i sin säng. Och nu i juni hittades en 60-åring död efter sitt arbetspass hos batteritillverkaren.

– Det är tre dödsfall inom en ganska kort period och det finns en viss indikation på att det har varit någon form av exponering, säger Johan Stabbfors, polisgruppchef som utreder miljöbrott till SVT.

Northvolt kan inte svara på vilket dödligt miljögift männen utsatts för.

Ingen koll på “klimathjältar”

Arbetsmiljöverket har inte startat någon utredning. Elbilsbatterier är ju en del av det som kallas “klimatsmart” och något som inte får kritiseras i Sverige. Men när folk börjar dö, måste väl till slut statsmakten gripa in även om det är “gröna hjältar” som förgiftar sin personal?

Rulla till toppen