Väljarna rankar SD högst i tre av fem viktigaste frågorna

Det är intressant att se hur väl väljarnas prioriteringar inför EU-valet stämmer överens med Sverigedemokraternas. Det framgår i GP/Novus mätning i maj.

Den stora frågan är hur väl vi i partiet lyckas få våra sympatisörer att gå och rösta. I tidigare val har många stannat hemma på sofflocket.

– SD har haft en väljarkår som varit relativt svår att mobilisera, den är lägre utbildad, mer arbetarklass. Sedan är det en fördel att ha frågor där man ligger bra till som många väljare uppfattar som viktiga, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet till G-P.

Brott viktigast

Brottsbekämpningen är viktigast, och där anser 20 procent att SD är bäst. M och S delar andraplatsen med 15 procent vardera.

En annan viktig fråga för väljarna är gränskontrollen och säkerheten i Europa. Här toppar SD med 19 procent, medan M och S får 15 procent vardera.

Naturligtvis är migration/asyl också en fråga som ligger i topp-fem av de viktigaste. Här är förtroendet för SD ännu högre: 24 procent, klart högre än de övriga partiernas.

Även i klimatfrågan, som många väljare ser som viktig, får SD näst högst förtroende som delad tvåa.

Rulla till toppen