Vad ska en snusdosa kosta? 

EU försöker att gång på gång förbjuda snus också i Sverige. EU har nu samma taktik mot nikotinpåsar, det ”vita snuset” som inte innehåller någon tobak. Denna taktik motsätter jag mig och kommer att bekämpa om jag blir europaparlamentariker efter valet.

Om snuset och nikotinpåsarna har EU, som så ofta annars, helt fel. Jag är för skademinimering, alltså att vi minskar den farligare konsumtionen av tobak – cigaretterna. Ett framgångsrikt sätt att rädda fler människors hälsa är att erbjuda snus. Beviset är Sverige. Sedan länge röker betydligt färre män i Sverige än i andra länder. Gissa varför? Svaret är tobakssnuset.

Nu minskar också kvinnornas rökande i Sverige. Gissa varför? De tobaksfria nikotinprillorna är svaret.

Sverige närmar sig det som EU definierar som rökfritt – att färre än fem procent av befolkningen röker.

Förklaringen är självklar. Vår snustradition sedan århundraden.

Men den vill EU förbjuda och förinta.

Detta måste vi se till att ändra. Först gäller det att rädda snuset, och nu också nikotinprillorna, i Sverige. EU vill förbjuda. Sedan måste vi se till att de tobaksfria nikotinpåsarna får säljas fritt i hela EU. Somliga länder har infört förbud. Det vill som sagt EU-byråkratin också. Men eftersom nikotinpåsarna är så mycket mindre skadliga än cigarrettrökning – som EU inte vill förbjuda – ska naturligtvis nikotinpåsarna också omfattas av frihandeln.

För det tredje tänker jag arbeta för att också tobakssnuset ska bli tillåtet i hela EU. Där är motståndet mycket starkt, inte minst juridiskt eftersom man sedan 1992 förbjudit snus i EU. Men skam den som ger sig. Svensk snus är en månghundraårig tradition. Kanske inte så nyttig, men en social och kulturell institution som är betydligt mindre skadlig än att röka tobak, som man gör i övriga Europa.

Vi kan inte bara sträva efter asketiska liv. Och vi måste få leva också.

Se intervju i Youtube med mig hos Agenda Snus: Vad ska en snusdosa kosta? Agenda snus träffar EU-kandidat Dick Erixon (SD)

Rulla till toppen