Analys: Så ser en levande demokrati ut

Inför förra riksdagsvalet gjorde jag ett inslag i Riks om demokrati och hur viktigt det är att folket kan rösta bort sittande regeringsmakt och rösta fram oppositionen. Det är denna möjlighet som inte finns i stundande EU-val.

Valdeltagandet steg i Sverige när Thorbjörn Fälldin stod mot Olof Palme på 1970-talet. Alternativen var tydliga. Så ska det vara i en demokrati.

Jag visar också varför migrationen har sådan sprängkraft i vår samtid: Politikerna har agerat mot folkviljan i årtionden. Folket har velat ha mindre invandring, medan de politiker som haft makten (både S och borgerliga) har tillåtit en extremt stor invandring.

I inslaget tar jag också upp ett tongivande fenomen som råder: vänsterns ”woke” som skadar den fria och öppna debatt genom att dra rasistkortet och kränkthetskortet.

Här får jag också chansen att visa en rolig graf som gör tydligt hur den extrema wokevänstern flyttat samhällsdebatten, med källa i Wall Street Journal. Gjorde också ledare i Samtiden om detta: Vänstern har blivit tokig och liberalerna saknar intellektuell immunitet mot den.

Ja, det är mycket smått och gott i detta inslag som grundar sig på det föredrag jag höll inför tankesmedjan Oikos vårseminarium i maj 2022.

Rulla till toppen