Idealisten Bernard Lewis blev 101 år

Den världsberömde Mellanöstern-historikern Bernard Lewis har dött, 101 år gammal. När jag bloggade som mest intensivt på 00-talet och Irakkriget dominerade debatten, var Bernard Lewis en viktig inspirationskälla.
Han trodde att den muslimska världens länder kunde utvecklas till demokratier, därför var han för att avsätta diktatorer som Saddam Hussein i Irak. Jag ville så gärna tro att det var sant. Om vi i väst hjälper till att få bort våldshärskarna, kan befolkningarna i Mellanöstern bygga sina samhällen i fred. Jag trodde att alla människor, om de slipper förtryck, vill skapa ett bättre liv, ge sina barn en bättre framtid i trygghet och fred.
Men det var en idealistisk dröm utan verklighetskontakt.
American Thinker har om Lewis skrivit att han bevisligen totalt missuppfattat utvecklingen:

“De”, det vill säga den muslimska lokalbefolkningen i Afghanistan och Irak, har valt att avvisa möjligheten att etablera den västvärldens frihet “vi” ville förse dem med, för att istället eftersträva hurriyya där frihet är liktydigt med slaveri under Allah.

När diktaturerna föll – Saddam i Irak och Kaddafi i Libyen – utbröt genast inbördeskrig mellan olika klaner och mellan olika grenar av islam. Just därför hade diktaturer vuxit fram, det var enda sättet att styra – med järnhand och stor brutalitet. När förtryckarna försvann utbröt blodigt kaos. Idag ser det tydligast i Syrien, även om diktatorn al-Assad håller sig kvar.
Utvecklingen visar att vi i väst inte – direkt – kan påverka den muslimska världen, inte i dess grundläggande värderingar. Däremot kan vi genom våra framsteg, vårt välstånd, vår tekniska och vetenskapliga utveckling visa vad människor kan göra.
Därför ska vi inte på några som helst villkor ge efter för den muslimska kulturen i väst. Vi ska hävda våra kristna värden och avvisa alla krav på anpassning till islam. Därför ska böneutrop förbjudas i Sverige. Därför ska no-go-zoner inte bara hållas i schack, utan avvecklas.
Det är genom att vi upprätthåller vår kultur här hemma, som vi kan göra störst nytta för den ofria delen av världen. Vi kan däremot inte påskynda andra civilisationers utveckling och styrelse genom att ingripa hos dem.
Ändå minns jag nu Bernard Lewis, hans artiklar och böcker med glädje. Han ville väl, han ingav hopp. Detta trots att jag nu vet att han hade fel. En märklig känsla. Jag borde ju vara arg över att han inte förstod bättre, för att många tusen amerikanska ungdomar dog som soldater i Irakkriget vars mål inte var möjligt att uppnå.
Men hoppet om att hjälpa irakierna till demokrati, är en dröm som var god. Även om den i verkligheten endast ledde till att väst offrade soldater i onödan. Irakier dog i än större omfattning, men även utan västlig invasion hade dödstalen varit höga. Se på Syrien. Där får USA kritik för att man inte intervenerar. Där kan muslimer i ännu högre grad än i Irak döda varandra.
Kanske är det just liknande drömmar som många förespråkare för ökad invandring till Sverige har fångats av. Det känns bra att drömma. Det är som en drog. Man mår bra av den känsla som uppkommer när man tror sig stå för något gott. Det kan ju inte vara fel!
Jo, det är just det drömmar har: fel. Därför blir de farliga när politik byggs på dem.
Verkligheten är något annat än drömmar. Vilken plattityd! Borde vara självklart, men så svår att ta in i det egna känslolivet. Man vill tro på den goda drömmen.
Det är ju därför det heter: ”Vägen till helvetet är kantad av goda avsikter”.
Drömmar ger inte de goda resultat vi hoppas på. Verkligheten är mer sammansatt och mångfacetterad för att rymmas i en dröm. Därför måste politik hålla sig till den krassa verkligheten och inte till drömmar. Vi måste, särskilt när osäkerhet och nya lägen uppstår, ha båda fötterna på jorden.
Men drömmarna är så starka och lockande. Därför kan jag inte känna mig sviken av att ha tagit till mig det Bernard Lewis skrev. Det var fel att tro på att Irak skulle kunna bli som väst, men tänk om. . .
*
Se mer: Princeton University i Bernard Lewis, one of the world’s foremost historians of Islam and the Middle East, died May 19, New York Times i Influential Scholar of Islam dies at 101, Economist i Bernard Lewis was the doyen of Orientalists, Spectator i Bernard Lewis was right about ‘the return of Islam’.

Rulla till toppen