‘Ryssåtal’ berör inte Trump

Mycket falska nyheter nu. Sanningen är att den specielle åklagarens åtal idag inte berör Donald Trump eller hans presidentvalskampanj.
Paul Manafort jobbade för Trumpkampanjen, men det han nu åtalas för handlar om helt andra konsultuppdrag i hans bolag. Han och hans kollega Rick Gates, som inte haft med valrörelsen att göra, åtalas för ekonomisk brottslighet – för penningtvätt och skattesmitning.
George Papadopoulos, som inte varit anställd av Trumpkampanjen utan frivilligarbetande volontär i kampanjen, åtalas för att han ljugit för polisutredningen om sina kontakter. När han föreslagit att Trumpkampanjen skulle möta ryska företrädare avvisades dessa.
Det finns alltså ingenting från den specielle åklagaren Robert Mueller som handlar om Donald Trump eller hans kampanj. Att en tidigare medarbetare åtalas för brott för egen del är naturligtvis ingen fördel för Trump, men friar Trump från ”samröre” med Ryssland.
Se hela åtalet här.
Mueller har inte lagt ner sin utredning, så fler åtal skulle kunna väckas. Men samtidigt är det tradition att en speciell åklagare inte gärna lägger ner sin utredning även om det man skulle studera inte givit något. Så länge man håller liv i utredningen utgår höga arvoden, dessutom vill oppositionspartiet gärna låta oklarheter om möjliga oegentligheter fortsätta hänga över en president.
Det kan också vara så att demokratiska lobbyister kan ha fastnat i FBI:s nät. Tony Podesta, bror till Hillary Clintons kampanjchef, avgick idag från sin egen konsultfirma. Det spekuleras i att han kan bli åtalad för liknande brott som Manafort.

Rulla till toppen