Veckans citat

Några tänkvärda budskap i nyhetsflödet. . .

Demokrati definieras ibland som folkets rätt att välja sin regering. En bättre definition är folkets rätt att avsätta regeringen. Välja får medborgare göra också i auktoritära stater, även om det kan finnas brister i den valproceduren. Men att tvinga en regering eller statsråd att avgå och att det sker under fredliga former, utan blodspillan och inbördeskrig, är något unikt för folkstyrelsen. Ansvarsutkrävande i stället för statskupp är faktiskt demokratins yppersta kännetecken.

Leif Lewin, statsvetarprofessor på DN-Debatt

Regeringen kan inte regera, oppositionen kan inte opponera. Alla är missnöjda, utom sverigedemokrater med tålamod.

Viktor Barth-Kron i DN om dagens politik, efter att ha citerat Göran Persson som efter valet 2002 får frågan ”Varför ska du förnedra dig till att samarbeta med några du inte litar på?” och svarar: ”Vad har jag för alternativ?”

Ingen lagstiftning i världen kan garanter att alla elever lyckas.

Arne Engström, docent i matematikdidaktik, menar att utbildningsminister Gustav Fridolins läsa-skriva-räkna garanti bygger på tankefel.

Tondöv tårta för tankarna till Marie Antoinette

Paulina Neuding i Dagens Samhälle om att Annie Lööf glatt twittrade om att hon och alliansledarna skulle äta tårta med Stefan Löfven samma dag som två jihadistiska terrordåd sker i Europa (Barcelona och Åbo) och flera dödsskjutningar utförs i Sverige.

Rulla till toppen