Denna mediernas hysteriska ryktesspridning om Trump

Den här bloggen fick sitt stora genombrott hösten 2004 då jag bevakade det amerikanska presidentvalet. Den gången var medierna bombsäkra på att George W Bush skulle förlora STORT!!!! mot John Kerry. Föraktet mot Bush var ogenerat. Bloggen tog på sig uppgiften att visa varför en majoritet av amerikanska folket skulle komma att rösta på honom.
Nu är vi där igen. Mediernas rapportering om Donald Trump är hysterisk, osaklig och fullständigt utan proportioner. Hatet väller fram i etern och i tidningsspalterna. Ingen balans, ingen pardon. Trump är KÖRD!!!!
Inte.
Låt mig för skoj skull kommentera Dagens Industri, som i dagens tidning har 4 artiklar (!) om Trump. Inte därför att DI är mest onyanserad, utan därför att de är minst onyanserade. Tidigare har man där haft både hatfylld och nykter rapportering. Så här låter det nu.
Huvudledarens första mening: ”Det har varit plågsamt att följa Donald Trumps första tid vid makten.” Jaha. Och vad är det som plågar ledarskribenten? Lite längre ner kommer svaret: ”Motstridiga uppgifter om orsakerna har förstärkt bilden av att presidenten har något att dölja.”
Konspirationsteorier blir inte sanna därför att många journalister och demokratiska partiets oppositionspolitiker spekulerar vilt utan några som helst bevis.
”Om syftet var att tysta den pågående utredningen kring kopplingar till Ryssland var det en grov missräkning.”
Notera meningens första lilla ord. Om. Det är alltså enbart hjärnspöken som resulterar i skriverierna. Om, om, om…
”Stämmer uppgifterna, vilket det verkar som, är det allvarligt.”
Återigen en inledande reservation, som sedan förstärks med ”verkar som”. Fortfarande bara spekulationer. I detta fall handlar det om Trump bett FBI-chefen att lägga ner utredning om avgångne säkerhetsrådgivaren. Beviset? Till New York Times har någon medarbetare till FBI-chefen sagt att chefen antecknat vad som sades i möte med presidenten. Anteckningar som varken tidningen eller medarbetaren sett eller läst. Snacka om skvaller.
”Problemet är att allt fler republikaner nu överger sin president.” Jaså. Sin president, det är nog det sista det republikanska etablissemanget skulle säga om Donald Trump. Varför gör DI Trumps fiender till hans vänner, och sedan berättar sagor om att dessa vänner överger honom? Det är ju lögn och förbannad dikt. Dessutom har de flesta republikaner i kongressen som uttalat sig inte alls tagit avstånd från Trump, utan frågat efter om det finns någon grund för mediernas hysteriska anklagelser. Det är så man gör i en demokrati – frågar efter fakta. Det är inte att ”överge”.
”Största skadan” är att Trump inte i förväg tänker avslöja USA:s strategiska mål, eftersom det ”är en dålig strategi”. Här har DI skaffat sig en spåkula där man efter fyra månader anser sig kunna tala om facit för Trumps utrikespolitik. Ledaren saknar helt grund för påståendet.
På nyhetsplats skrivs sedan tre artiklar till i samma ton. ”Det blåser allt hårdare kring Donald Trump.” I mediekretsar, skulle man behöva lägga till. Det är medierna som allt mindre ogenerat försöker med vilka trick som helst för att få bort honom. Trump har visserligen själv skapat dåliga relationer med medierna, som varit historiskt partiska till förmån för hans motståndare. Men är det verkligen journalisters sak att använda sina kanaler ut i samhällsdebatten för att medvetet försöka rasera en folkvald president?
En statsvetare säger till DI, ”Det kommer att krävas hårda bevis för att en riksrättsprocess ska inledas”. Bevis som ingen sett. Ändå slås lösa spekulationer om eventualiteten att det finns något bevis upp som om tredje världskriget brutit ut. Här saknas alla proportioner i nyhetsförmedlingen. Det är helt enkelt inte nyheter och journalistik, utan en partisk propagandakampanj med ett förutbestämt syfte.
I en andra ”nyhetsartikel” säger en banktjänsteman, ”slutet närmar sig för Trump”. Analytikern jämför med murens fall 1989. Återigen: Var i hela världen har proportionerna tagit vägen? Inte ens om FBI-chefen har anteckningar, vilket alltså inte är bekräftat, har väl befrielsen av halva Europa från kommunistisk diktatur något högre dignitet….?
I en tredje artikel på nyhetsplats ”kommenteras” skeendet, som om inte alla andra artiklar bara var lösa kommentarer. Och vad skrev denne kommentator? Jo, ”Wall Street backade på onsdagen”. Hur obegåvat är inte det i en affärstidning? Sedan Donald Trump valdes har amerikanska DJI-index gått upp från 17.888 till historiska rekordhöjder på ikväll 20.662, en ökning på 15,5 procent sedan november. Vilken annan vald politiker som helst, skulle anses ha fått en kanonstart med en sådan börsyra. Men inte Trump. DI vill ge intryck av att börsen backar på grund av Trump.
Så här skulle jag kunna hålla på dygnet runt. Alla medier pumpar ut osaklig propaganda i syfte att försöka fälla en demokratiskt vald president.
Jag anser inte Trump vara den som plågar västvärlden. Det gör däremot våra massmedier. En demokrati kan inte överleva utan öppna, fria och opartiska medier som rapporterar fakta. Men det finns inga sådana medier längre. Västvärldens medieorganisationer har tagit efter Pravda från sovjettiden. ”Sanningen” är den tidningsredaktionen vill att den ska vara, inte det fakta och bevis säger att den är.

Rulla till toppen